Californicars

Köpa bil från USA

Många bilälskares dröm är att någon gång köpa bil från USA. Utbudet av veteranbilar och modernare bilmodeller är förstås gigantiskt i landet med närmare 330 miljoner invånare. Läs mer om vilka steg som är bra att känna till för dig som funderar på att importera en amerikanare.

Import av bil från USA – 6 steg

En import av bil från USA är en process med flera olika delmål. I början kan det vara svårt att få en överblick över de olika stegen. Att ha koll på nedanstående punkter underlättar för dig som vill komma igång med tankeprocessen.

1. Kolla in utbudet

Ett första steg som alla importintresserade går igenom är att undersöka det amerikanska utbudet. När du kommit till denna punkt har du säkert en viss modell i åtanke. Få en indikation på hur många bilar av modellen som är till salu och i vilket prisspann bilmodellen oftast läggs ut för. Detta steg är inspirerande och här kan många timmar gå åt.

Amerikanska bilsajter:

2. Planera utifrån frakten

När du kollar igenom bilutbudet kan du försöka dra slutsatser kring vilka områden som bilen är populärast i. Det bästa hade varit att hitta bilen du söker i en stad med hamnar. Eftersom hemfrakten till Sverige kommer ske på båt underlättar det. I annonsen anges det ofta vilket fraktbolag som används för transporten.

3. Historik och säljare

När du hittat drömbilen vill du såklart veta mer om säljaren, tidigare ägare, skadehistorik och skick med mera. Det finns flera sätt att ta reda på denna information. Information om säljaren är oftast bunden till sajten där fordonet lagts ut för försäljning. För bilens historik kan du vända dig till följande sajter. 

4. Välj fraktsätt

Eftersom frakten är en stor kostnad och kräver logistik är det bra att redan i ett tidigt skede fundera på vilket fraktsätt och transport-försäkring som skulle passa. RO/RO (Roll On/Roll Off) eller containerfrakt är vanligast, det sistnämnda är dyrare. Läs mer om biltransporten i artikeln Bringing classic cars to Europe där du får reda på:

  • Ungefärlig kostnad
  • Hamnar i USA
  • Dokumentation
  • Olika fraktalternativ

     

Vänd dig till EDS Logistics som hjälper dig med import från USA på ett smidigt och effektivt sätt. EDS erbjuder en omfattande tjänst som hanterar hela importprocessen från bokning till slutleverans, vilket inkluderar att navigera tullavgifter, skatter och logistiska utmaningar. Deras tjänster är bland annat anpassade för företag som vill säkerställa snabba och bekymmersfria importer från utlandet. Med deras expertis och erfarenhet underlättas hela processen, vilket sparar tid och minskar risken för problem som kan uppstå vid internationell handel.

5. Räkna på tull och moms

Det är fraktbolaget du valt att anlita som förtullar din bil. Det är olika tull och skatt på personbilar, pickups och veteranbilar. En personbil har 10 % i till och 25 % i moms, en pickup har 22 % i tull och 25 i moms medan veteranbilar har 0 % i tull och 12 % i moms. Läs mer om tull och moms i Tullverkets sammanställning Köpa eller sälja bil över Sveriges gräns.

6. Läs på

När det kommer till att köpa bil från USA är det viktigt att lägga ner ett stort förarbete. Ju fler sammanställningar, artiklar, guider och diskussioner på forum du tar del av, desto säkrare blir du på vad som krävs. Regler och rekommendationer uppdateras löpande. Här kommer exempel på guider som ökar din kunskap om bilimport från USA.

Fördelar med bilimport (USA)

Det finns flera fördelar med att köpa bil från USA. Nedan listas det som lockar flest svenskar till import av bil till USA.

1. Det enorma utbudet

Det som lockar flest svenskar att importera bil från USA är utbudet. Alla bilmodeller finns på den amerikanska marknaden. För dig som är ute efter en specifik modell och årgång är det nästan garanti på att hitta vad du söker efter, åtminstone om du ger det lite tid.

2. Amerikanska modellen

Många som är uppväxta med amerikansk populär- och bilkultur vill ha den amerikanska modellen av en specifik bil. Ha i åtanke att flera av de läckraste modellerna gjorts i en version för den amerikanska marknaden, och en för den europeiska (eller andra marknader).

3. Det låga priset

Priset är förstås en faktor som inte går att komma runt. Veteranbilar som är ovanliga i Europa brukar priset sticka upp rejält. I USA finns oftast fler objekt på marknaden av modellen och det gör att priset hålls nere även på (för oss) ovanliga modeller.